Hieronder heb ik mijn volledige verhaal over mijn WIA keuring opgeschreven. Mijn doel met WIA Hulp is om mijn lotgenoten te helpen, zodat iedereen die naar de WIA keuring moet, hier zo optimaal mogelijk op voorbereid wordt, zodat je voorkomt dat je jezelf benadeelt en een te lage afkeuring krijgt of helemaal geen afkeuring. Antwoord op al je vragen over de WIA en hulp bij wat je wel en vooral niet moet zeggen: alles is voortgekomen uit mijn eigen WIA verhaal.
Wie ben ik?
Voor als je mij nog niet kent, mijn naam is Linda Zwanenburg, geboren in Schiedam in 1988.
Ik heb zelf een HR-achtergrond. Naast mijn HR-baan heb ik een vierjarige HR HBO deeltijdopleiding gevolgd met een minor in arbeidsrecht en mediation. Ik heb mij altijd verdiept in hoe het zit met mensen hun rechten, dit vond ik altijd al super interessant.
Vlak nadat mijn vader overleed heb ik een verschrikkelijk naar en onrechtvaardig ontslag meegemaakt. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik mij wilde inzetten als ontslagexpert voor anderen die een vervelend ontslag meemaken. In 2017 heb ik de WIA keuring zelf moeten doorlopen, waardoor ik ervaringsdeskundige ben in ontslag én het WIA-traject.
Mijn diagnose en het begin van mijn WIA-traject
In 2015 werd ik geconfronteerd met mijn spierziektediagnose. Al jaren merkte ik dat ik vermoeider was dan anderen en dat ik bepaalde dingen niet goed kon. Ik herinner mij nog dat ik op mijn werk, rond 11 uur ’s ochtends, al niet meer wist hoe ik zonder pijn achter mijn computer kon zitten en hoe ik de dag door moest komen. Dit werd door de jaren heen steeds erger. Uiteindelijk, in 2015, kreeg ik dan eindelijk mijn spierziekte diagnose.
Dat moment was voor mij dubbel: enerzijds een opluchting – ik wist nu dat ik geen aansteller was – maar anderzijds een harde realiteit. Tot dat moment had ik alles op wilskracht gedaan, mezelf tot het uiterste gepusht omdat ik dacht dat ik mij niet moest aanstellen. Maar nu bleek dat mijn lichaam écht niet meer kon. Ik was er inmiddels zo slecht aan toe dat ik bijna niets meer kon en al langere tijd volledig ziek thuis zat.
Mijn WIA-aanvraag: onzekerheid en stress
Toen de brief voor mijn WIA-aanvraag binnenkwam, voelde ik mij ontzettend gestrest en in paniek. Ondanks mijn HR-achtergrond, had ik weinig kennis van het WIA-proces. Veel HR-professionals hebben namelijk niet dagelijks te maken met WIA-aanvragen, WIA-keuringen of twee jaar ziekte ontslag.
Achteraf besef ik dat ik mij dat ik mij veel beter had kunnen voorbereiden. Ik had bijvoorbeeld vooraf mijn eigen medische dossiers kunnen opvragen bij mijn behandelaren, zodat alles direct bij mijn WIA-aanvraag had gezeten en compleet was. Of dat ik mijn artsen en behandelaren iets over mijn situatie op papier had laten zetten.
Omdat ik niet wist dat dit kon, moest de verzekeringsarts deze informatie achteraf alsnog opvragen, wat mijn WIA-proces onnodig heeft vertraagd. Dit is ook één van de belangrijkste lessen die ik deel in mijn cursus “Zorgeloos richting je WIA-keuring“. Door op tijd te beginnen en goed voorbereid te zijn, voorkom je onnodige vertragingen en weet je precies wat belangrijk is in je aanvraag.
De WIA-keuring: spanning en onzekerheid
Toen ik eindelijk een oproep kreeg voor mijn WIA-keuringsgesprek bij de verzekeringsarts, was ik ontzettend zenuwachtig. Ik wist precies wat ik niet meer kon, maar hoe maak je dat duidelijk aan iemand van het UWV? Het vervelende is ook dat je aan mij niets ziet. Van de buitenkant zien de meeste mensen een leuke, vlotte jonge vrouw.. en dat is dan vaak een moment opname want zo ‘leuk’ ben ik niet de hele dag.
Online las ik vooral horrorverhalen over de keuring en het UWV, en ik wist totaal niet wat ik kon verwachten. Dat maakte het extra eng, want het voelde alsof het UWV over mijn (financiële) toekomst zou beslissen, zonder dat ik daar controle over had. Uiteindelijk ging ik samen met mijn moeder naar het keuringsgesprek, omdat ik zelf niet meer kon autorijden. Dit soort details zijn belangrijk, want de verzekeringsarts kijkt ook naar hoe je aankomt op de afspraak. Kon je buiten wel goed lopen en strompel je binnen opeens? Zeg je dat je niet kan autorijden of concentreren maar ben je wel zelf naar de afspraak gereden?
Ik zeg altijd: de WIA-keuring is geen moment om het UWV te belazeren. Je moet eerlijk en duidelijk vertellen wat je wel en niet kan. Gelukkig had ik een aardige verzekeringsarts en kon ik openlijk praten over mijn klachten en beperkingen. Mijn moeder vulde aan wat ik zelf misschien was vergeten, omdat veel beperkingen voor mij inmiddels normaal waren geworden. Dit is een belangrijk inzicht: beperkingen die voor jou gewoon zijn geworden, zijn nog steeds beperkingen en dit moet het UWV wel te weten komen.
Tijdens de keuring vult de verzekeringsarts een FML-lijst (Functionele Mogelijkheden Lijst) in, waarin hij letterlijk aankruist wat je wel en niet kan. Deze lijst wordt vervolgens door een arbeidsdeskundige gebruikt om te bepalen welke fictieve banen nog mogelijk zijn en passen bij je klachten. Daarom is het cruciaal om goed voorbereid te zijn op dit belangrijke gesprek met de verzekeringsarts, want dit gesprek bepaalt grotendeels je uitkomst van de hoogte van je WIA afkeuring. Hier mag je geen fouten maken. Bij mij wilde de verzekeringsarts aanvullend medische informatie opvragen, wat ik natuurlijk goedkeurde, maar wat mijn aanvraag onnodig vertraagde.
De WIA uitslag: een emotionele rollercoaster
Na het gesprek kreeg ik de eerste schriftelijke terugkoppeling van de verzekeringsarts op papier. Hierin stond dat zij vonden dat ik nog vier uur per dag zou kunnen werken. Ik schrok mij kapot, want dat kon ik op dat moment absoluut niet. Ik kreeg blinde paniek. Ik maakte me enorme zorgen over mijn financiële toekomst en voelde me er erg ongemakkelijk bij. De stress verergerde al mijn klachten. Dit is iets wat we bij veel mensen zien zodra die WIA aanvraag en keuring dichterbij komt.
Toch kreeg ik een paar weken later goed nieuws. De arbeidsdeskundige belde mij en zei: “Mevrouw, ik heb geen passende functies kunnen vinden voor u, gezien uw klachten en beperkingen. Ik vind het onnodig om u met al uw klachten naar kantoor te halen, u bent 100% IVA afgekeurd.”
Dit had ik nooit verwacht omdat de computer aan de hand van de FML-lijst had bepaald dat ik nog 4 uur per dag kon werken.. dus hoe kon hier nu toch een 100% IVA afkeuring uitkomen? De IVA was een enorme opluchting. Het bewees ook dat je niet te snel moet schrikken van de eerste terugkoppeling van de verzekeringsarts. Vaak kan de uiteindelijke beslissing nog een heel andere wending krijgen. En het laat zien dat er niet alleen horrorverhalen bij het UWV zijn.
Belangrijk advies: Wanneer je de eerste terugkoppeling krijgt van de verzekeringsarts, dan kun je er niets meer aan veranderen. Het heeft geen zin om je er druk over te maken en kostbare energie te verspillen aan stress. Wacht af, kijk wat de arbeidsdeskundige zegt, en ga eventueel in bezwaar als je het niet eens bent met de daadwerkelijke uitkomst van je WIA beslissing.
Mijn missie: anderen helpen in het WIA-traject
Destijds had ik gewild dat er een WIA expert was die mij had kunnen helpen met alle belangrijke tips en voorbereidingen. Daarom richtte ik WIAHulp.nl op en maakte ik onder andere de cursus “Zorgeloos richting je WIA-keuring”, waarin we je perfect stap voor stap begeleiden voor tijdens en na je WIA keuring. Je leert:
- Hoe het hele proces werkt
- Hoe je je wia aanvraag goed, slim en compleet indient
- Wat je moet doen om vertraging te voorkomen
- Waar je mee moet oppassen.
- We bereiden je perfect voor op het gesprek met de verzekeringsarts waarbij we je helpen met fysieke klachten maar ook een hele les is gewijd aan psychische klachten omdat deze vaak lastiger aantoonbaar zijn en dus extra aandacht vereisen.
- Maar we vinden het ook belangrijk dat jij begrijpt welke WIA beslissing je hebt gekregen en waar je mee moet oppassen in de toekomst en hoe dit werkt.
We helpen je echt van A tot Z: voor, tijdens en na je WIA keuring. 💪🏻
Zodat je de regie in handen pakt en je eigen WIA uitkomst wél (gedeeltelijk) kan beïnvloeden. Je hebt namelijk meer macht dan je denkt, je moet alleen weten hoe het werkt.
De WIA keuring in Nederland is oneerlijk
De WIA-keuring is niet eerlijk in Nederland. Ze kijken naar % inkomensverlies, niet naar % ziekte. Je kunt 100% niet meer kunnen werken, maar tóch onvoldoende WIA afgekeurd worden, waardoor je tijdelijk in de WW of bijstand belandt en geen WIA krijgt. Mensen met hoge inkomens worden dus sneller volledig afgekeurd dan mensen met lage inkomens, wat oneerlijk is. Dit doet geen recht aan je ziekteklachten, maar aan je % inkomensverlies, wat hier (naar mijn mening) niets mee te maken heeft. En daarom moeten mensen met lage of middeninkomens zich extra goed voorbereiden, want die kunnen zich geen fouten permitteren helaas. Het hele verhaal waarom de WIA oneerlijk is en hoe het arbeidsongeschiktheidspercentage wordt berekend leg ik in deze blog uit.
Ik kreeg uiteindelijk een IVA-afkeuring, wat dubbel voelde. Een IVA-afkeuring betekent dat je duurzaam voor altijd volledig ziek bent en er geen verwachting op verbetering is. Enerzijds was het een zware klap – want mensen krijgen deze afkeuring niet zomaar – maar anderzijds was het de beste uitkomst.
Met een IVA-uitkering hoef je namelijk geen herkeuringen te doen en kun je bijvoorbeeld wél een hypotheek of lening aanvragen, wat bij een WGA-uitkering niet altijd kan. Na mijn afkeuring wilde ik niet stilzitten. Ik zeg altijd: met mijn hoofd is niks mis, alleen mijn lijf werkt vaak niet mee. Omdat bijvoorbeeld sporten als hobby geen optie is voor mij, begon ik met bloggen en kennis delen omdat ik mensen wil helpen en mensen wil behoeden voor fouten die ze mogelijk ook financieel duur kunnen komen te staan.
En daarom richtte ik mijn bedrijven op om werknemers te helpen:
De Ontslagexpert.nl – Waarbij we met een team van 30 mensen 100 werknemers per maand helpen aan een kloppend eerlijk VSO ontslag (waaronder ook 2 jaar ziekte ontslag), waarbij we maar 1 kloppend ontslag per maand zien, dit is echt schrijnend.
WIAHulp.nl – Waarbij we hét WIA hulp platform voor werknemers in Nederland zijn en mensen helpen aan kloppende, eerlijke WIA beslissingen en alles omtrent de WIA.
Mijn doel? Lotgenoten helpen hun rechten te begrijpen, zodat ze niet tegen dezelfde problemen aanlopen als ik.
Krijg je binnenkort een WIA-aanvraag of WIA keuring let dan goed op..
Wil jij voorkomen dat je onterecht te weinig afgekeurd wordt, tijdelijk in de WW of bijstand belandt of met lege handen komt te staan en geen inkomen meer hebt? Vraag dan nu onze gratis inkijkmodule van de wia cursus aan waarin ik je de cruciale basisprincipes van de WIA leer en waarom mensen met lage of middeninkomens extra moeten oppassen.
Of ben je opgroepen voor de herkeuring? Dan is de cursus ‘Zorgeloos richting je HERkeuring’ perfect voor jou.
Een 2 jaar ziekte ontslag begeleiden én opkomen voor je rechten? Ook dat doen wij bij De Ontslagexpert. Lees hier meer informatie over het 2 jaar ziekte ontslag en wat wij voor je kunnen doen.Tot slot heb ik ook een uitgebreid e-book voor je gemaakt waarin alle informatie over de WIA beslissing en uitkomst staat. Zo lees je precies welke WIA beslissing welke invloed op jou heeft en wat de te nemen vervolgstappen zijn. Bekijk hier het e-book: WIA beslissing en WIA uitkomst.