De vervroegde WIA aanvraag. Misschien heb je er al eens van gehoord en wil je weten of jij ook in aanmerking komt voor een vervroegde WIA aanvraag. Je leest hieronder voor wie het bedoeld is en wat het je kan opleveren.
Voor wie is de vervroegde WIA aanvraag?
Het UWV is met de vervroegde WIA aanvraag gestart om de chronisch en ernstig zieke werknemers tegemoet te komen. Het is bedoeld voor werknemers die echt chronisch ziek zijn, dus niet meer beter worden. Omdat de kans op herstel hierbij 0 is, is het onnodig om 2 jaar ziekte af te wachten en re-integratie inspanningen te verrichten, omdat dat geen zin heeft. Daarom kan je – alleen – als chronisch, ernstig zieke werknemer die volledig arbeidsongeschikt is, de vervroegde WIA aanvraag doen. Dit geldt dus bijvoorbeeld voor mensen met een uitbehandelde kankerdiagnose, MS, ALS en andere progressieve ziektes.
Wanneer kan je de vervroegde WIA aanvraag doen? Welke termijn staat hiervoor?
Je kan de vervroegde WIA aanvraag al doen vanaf je 3e ziekteweek. Dit kan uiterlijk tot en met de 67ste ziekteweek. Vanaf week 68 is het niet meer mogelijk en moet je wachten op de 88ste ziekteweek om de ‘normale’ WIA aanvraag te doen. Let op: dit is alleen nog maar de aanvraag. Je zal na de aanvraag worden uitgenodigd voor de WIA keuring met de verzekeringsarts en de arbeidsdeskundige van het UWV. Je krijgt dus nog niet meteen na de WIA aanvraag een uitkering, deze wordt pas na de vervroegde WIA keuring – indien het UWV het ermee eens is – toegekend. Het is dus niet zeker dat je een vervroegde WIA/IVA toegekend krijgt.
Hoe kan je een vervroegde WIA aanvraag in gang zetten?
Als je wilt weten of je kans maakt op een vervroegde WIA/IVA keuring dan dien je in gesprek te gaan met je bedrijfsarts. Deze kan een inschatting maken of dit zinvol is. Als deze denkt dat het zinvol is, dan zal de bedrijfsarts de vervroegde WIA/IVA in gang moeten zetten.
Verklaring van de bedrijfsarts
Voor het indienen van een vervroegde WIA-aanvraag is een verklaring van de bedrijfsarts vereist. De bedrijfsarts moet vaststellen dat er geen verdere verbetering in jouw medische situatie te verwachten is. Zonder deze verklaring kan het UWV je aanvraag niet in behandeling nemen. Het is belangrijk om relevante medische informatie bij de verklaring te voegen, zodat de beoordeling zo volledig mogelijk is.
Na ontvangst van je aanvraag beoordeelt het UWV de situatie en word je opgeroepen voor een medische keuring bij de verzekeringsarts.
Kan iedereen een vervroegde wia aanvragen?
Dit kan alleen als je een werkgever hebt. Dus wanneer jij ziek uitdienst bent gegaan of vanuit de WW ziek bent geworden en in de ziektewet bij het UWV zit dan kan dit niet.
Wanneer maakt een vervroegde WIA geen kans?
De verzekeringsarts richt zich volledig op je medisch dossier. Wanneer deze ziet dat er nog behandelingen lopen, dan kan er mogelijk dus nog ‘verbetering’ komen en zal een vervroegde WIA direct afgewezen worden. Je moet dus eigenlijk uitbehandeld zijn en het moet duidelijk zijn dat er geen verbetering meer gaat komen. Dan maakt een vervroegde wia kans.
Wat als mijn vervroegde WIA afgekeurd wordt?
Dan ga je door met alle normale verplichtingen die komen kijken bij 2 jaar ziekte en zal je rond week 88 opnieuw gevraagd worden om de normale reguliere WIA aanvraag en keuring weer opnieuw op te starten. Je kan dan alsnog wel een IVA als uitkomst krijgen. Wellicht dat tegen die tijd wel voldoende duidelijk is in je medisch dossier en bijvoorbeeld behandelingen niet hebben geholpen.
Wordt je vervroegde WIA toegekend?
Dan gaat deze 10 weken na de aanvraag in.
Vervroegde WIA keuring UWV
Nadat je een vervroegde WIA aanvraag hebt gedaan, ga je op een vervroegde WIA keuring bij het UWV. Je krijgt dus een gesprek met de verzekeringsarts en arbeidsdeskundige van het UWV en zij gaan toetsen in hoeverre jij afgekeurd bent en of jij wellicht nog werkzaamheden kan uitvoeren.
Bij de vervroegde WIA keuring UWV krijg je niet automatisch een IVA uitkering toegekend!
Ook bij een vervroegde WIA keuring is het van cruciaal belang dat je de juiste dingen zegt tijdens het gesprek. Als jij bijvoorbeeld benoemt dat je een stukje kan fietsen, denken de verzekeringsarts en arbeidsdeskundige wellicht dat je aan de betere hand bent, terwijl jij bedoelt dat je op de elektrische fiets een rondje van 200 meter kan fietsen.
Het is dus super belangrijk dat je je eigen glazen niet in gooit doordat je de verkeerde dingen zegt. De details die je vertelt zijn ontzettend belangrijk.
Het kan ook juist zo zijn dat je dingen niet benoemt, die je wel zou moeten zeggen om aan te tonen dat je echt niet meer kan werken. Speciaal voor mijn lotgenoten – ik heb zelf ook de WIA keuring moeten doen – heb ik daarom de WIA cursus ‘Zorgeloos richting je WIA keuring’ ontwikkeld die je van A tot Z meeneemt in de voorbereiding op de WIA keuring. Ik beschrijf precies de dingen die je wel – en vooral niet – moet zeggen. Daarnaast bereid ik je voor op gesprekken bij het UWV en wat je daarin kan verwachten. Bekijk hier alvast de gratis inkijkmodule van de WIA cursus, waarbij je de cruciale waarde hiervan meteen inziet.
Je werkgever hoort jou – ongeacht de vervroegde WIA aanvraag – t/m 104 weken ziekte indienst te houden
Wettelijk gezien hoort een werkgever iemand minimaal 2 jaar ziekte loon door te betalen. Dit betekent dat als je je vervroegde WIA/IVA gaat krijgen, de meeste werkgevers je dus nog indienst houden tot het moment dat de 2 jaar ziekte om is.
Dit heeft er ook mee te maken dat je na 2 jaar ziekte ontslagen kan worden, waarbij jij recht hebt op een wettelijke transitievergoeding/ontslagvergoeding die een werkgever na het uitzitten van 2 jaar ziekte gegarandeerd terugkrijgt van het UWV.
Maar er staat geen boete of sanctie op het eventueel eerder uitdienst gaan met elkaar. Wel wil je dan wel alle rechten krijgen die je na een 2 jaar ziekte ontslag ook zou krijgen. Zo hielpen wij ooit een klant die nog niet zo lang bij de werkgever indienst was. Beide wilden gewoon graag met elkaar stoppen en deze werkgever vond het niet erg om de 5000 euro transitievergoeding uit eigen zak te betalen. Bij deze klant hebben we dus eerder een VSO ontslag met elkaar getekend en hebben we dus niet de 2 jaar ziekte volgemaakt. Dit is maatwerk dus neem wel contact met ons op en als je werkgever dit niet wilt dan moet je sowieso de 2 jaar ziekte met elkaar volmaken.
Kortom: de meeste werkgevers zitten gewoon de 2 jaar ziekte uit met elkaar. Wat ook prima is, en wat ook vaak een hoger nettoloon nog oplevert. Op je WIA uitkering zit namelijk geen arbeidskorting. Wanneer je dus eerder uitdienst gaat, geen loon meer krijgt en je WIA niet via je werkgever ontvangt is dit vaak een lager netto bedrag. De 2 jaar ziekte met elkaar vol maken is dus vaak financieel gunstiger. Zeker als je werkgever boven de 75% loondoorbetaling zit tijdens de doorbetaling van ziekte. Je vervroegde WIA/IVA is namelijk 75% van je laatstverdiende salaris van voor ziekte. Dus als je werkgever een 90% doorbetaling kent dan moeten zij de 75% IVA aanvullen naar 90%.
Waarom zou ik dan de vervroegde WIA aanvraag doen?
Dit vraag je je waarschijnlijk af. Er zijn meerdere redenen waarom je de vervroegde WIA aanvraag wil doen, want er zitten voordelen voor jouzelf en je werkgever aan:
- Je werkgever hoeft niet meer te voldoen aan de re-integratieverplichtingen volgens de Wet Verbetering Poortwachter. Jij krijgt dus ook rust en hoeft je niet onnodig in te spannen om richting re-integratie te gaan terwijl je al weet dat dat nooit gaat gebeuren. Dit bespaart zowel jou als je werkgever heel veel tijd, moeite en bij je werkgever ook veel geld. Denk aan regelmatige gesprekken met de arbodienst en bedrijfsarts, meewerken aan tweede spoor en alle andere moetjes van de Wet Verbetering Poortwachter.
- Daarnaast hoeft de werkgever minder geld uit eigen zak te betalen als jij een vervroegde WIA/IVA uitkering krijgt. Normaal gesproken betaalt de werkgever je loon door afhankelijk van het % ziekte doorbetaling. Nu krijgen ze in ieder geval al 75% van je loon in de vorm van je WIA binnen. Ook bespaart je werkgever mogelijk een hoop kosten aan dure arbodiensten en tweede spoor trajecten.
Welke bedragen ontvang ik als ik een vervroegde WIA aanvraag heb gedaan?
Als je de vervroegde WIA aanvraag – en keuring hebt gedaan en je bent IVA afgekeurd, ontvang je de IVA uitkering. De IVA uitkering betekent dat je minstens 80% + duurzaam arbeidsongeschikt bent, zonder kans op herstel. Als je de IVA uitkering toegekend krijgt, ontvang je ongeveer 75% van je laatstverdiende bruto loon.
Let op: wat je daadwerkelijk ontvangt kan hoger zijn!
Hieronder leg ik precies uit bij welke situatie je welk percentage ontvangt. Ik probeer het zo eenvoudig mogelijk uit te leggen, maar dit staat ook stap voor stap in onze WIA cursus beschreven.
Voorbeeld 1: je werkgever hoort conform arbeidsovereenkomst of CAO 90% van je brutoloon uit te keren bij ziekte
Je hebt de IVA uitkering toegewezen gekregen van 75% van je laatstverdiende brutoloon. Echter staat in de CAO of de arbeidsovereenkomst van je werkgever dat zij jou 90% van je laatstverdiende brutoloon blijven uitkeren bij ziekte tot de 2 jaar ziekte. Met een IVA uitkering ontvang jij een lager bedrag en dat is niet fair. Daarom is wettelijk bepaald dat je de overige 15% ook nog uitgekeerd moet krijgen. Het positieve verschil in percentage (bedrag) tussen de uitkering en wat je van je werkgever zou ontvangen, moet je werkgever dus bijbetalen bovenop je uitkering.
Voorbeeld 2: je werkgever hoort conform arbeidsovereenkomst of CAO 70% van je brutoloon uit te keren bij ziekte
In deze situatie is het percentage bij de IVA uitkering hoger. Dan dien je de hoogte van de IVA uitkering te ontvangen, dus de 75%. Met deze regels heeft het UWV ervoor gezorgd dat jij altijd het hoogst mogelijke percentage ontvangt, waar jij recht op hebt met de betreffende regels. Het is dus voor jou nooit nadelig om de vervroegde WIA aanvraag te doen. Het kan alleen maar voordelig uitpakken omdat je geen re-integratie-inspanningen meer hoeft te doen en hiermee vaak rust krijgt.
Laat de WIA uitkering altijd via de werkgever lopen bij een vervroegde WIA
Tot slot is dit nog een hele belangrijke tip. Het is slim om de WIA altijd via je werkgever aan je te laten uitkeren, zolang je nog indienst bent. Zo voorkom je ook complexe verrekeningen en terugbetalingen aan je werkgever of het UWV.
Voorbeeld: als de WIA direct aan jou uitgekeerd zou worden, ontvang je 75% van je laatstverdiende brutoloon via de IVA uitkering. Daarnaast ontvang je ook 90% salaris van je werkgever. Je werkgever heeft namelijk een loondoorbetalingsplicht tot 2 jaar ziekte en moet jou dit blijven betalen. Bij een WIA werkt het zo dat je altijd inkomen uit werk moet doorgeven aan het UWV. Dit betekent dus dat je het salaris van 90% moet doorgeven aan het UWV en dat moet dan verrekend worden met je vervroegde WIA/IVA uitkering. Je moet dus nu je ontvangen IVA uitkering weer terugbetalen aan het UWV. Je hebt namelijk geen recht op deze dubbele inkomstenbronnen (salaris en WIA).
Om het voor jou zo makkelijk mogelijk te maken dient de uitbetaling van de vervroegde WIA dus altijd via je werkgever te lopen zolang jij nog indienst bent. Je werkgever ontvangt dan het bedrag van de WIA en afhankelijk van de CAO en arbeidsovereenkomst dient deze nog een deel bij te leggen, of de 75% naar jou over te maken.
Mijn werkgever zegt dat ik de vervroegde WIA zelf moet ontvangen en betaalt mij zelf geen loon meer?
Dit mag niet! Zolang er geen volledig officieel ontslag geregeld is en jij nog indienst bent bij je werkgever, moet je werkgever je loon doorbetalen. En dat deze dan zelf de WIA krijgt en die dus doorbetaald aan jou.. valt onder je loon doorbetalen.
Ben ik verplicht om mee te werken aan een vervroegde WIA/IVA?
Je bent niet verplicht om mee te werken aan een vervroegde WIA/IVA. Als werknemer mag je hiermee instemmen, maar hoeft het niet.
Laatste tip: met de vervroegde WIA aanvraag kan je tot wel 25% meer geld ontvangen!
Een werkgever heeft er namelijk veel baat bij als jij een vervroegde IVA krijgt.
1. Zij hoeven dan namelijk niet meer te voldoen aan de Wet Verbetering Poortwachter (met alle dure eisen en verplichtingen).
2. Ze besparen een hoop loonkosten omdat ze dus de WIA/IVA voor jou ontvangen en die uitbetalen als loon aan jou.
Jouw werkgever is dus erg enthousiast als jij een vervroegde WIA gaat aanvragen omdat er veel (financiële) voordelen voor hen aan vastzitten. Hier kan jij op inspelen door bepaalde eisen te stellen bij je werkgever als je een vervroegde WIA kan en gaat aanvragen. Hoe je dit doet en wat dit je precies oplevert (spoiler: je kan hiermee tot wel 25% meer geld ontvangen!), leren we je in de cursus ‘Zorgeloos richting je WIA keuring’. Dit is afhankelijk van jezelf en of je hiermee de relatie met je werkgever wellicht op scherp wil stellen. Alle tips en tricks hierover delen we in de WIA cursus, net als de mogelijke risico’s.
Voordelen van de WIA cursus
In dit gratis blog heb je inmiddels heel veel tips gekregen voor de vervroegde WIA aanvraag. Weet wel: hiermee ben je er nog niet. Het allerbelangrijkste is natuurlijk om de WIA aanvraag en keuring goed te doen en hierbij de juiste dingen te zeggen. In de cursus: Zorgeloos richting je WIA keuring vind je nog tientallen extra tips, die je veel geld, maar ook juist rust en ruimte opleveren.
Wil je je kans op een vervroegde IVA vergroten meld je dan snel aan voor de cursus en pak je WIA keuring goed aan. Je krijgt mijn hele stappenplan hoe je je zo goed mogelijk voorbereidt op de WIA keuring en wat je kan doen als de WIA beslissing tegenvalt. Je krijgt alle informatie over hoe je de vervroegde WIA aanvraag doet, welke documenten je nodig hebt en of je überhaupt de vervroegde WIA aanvraag kan doen. De WIA cursus staat echt bomvol de broodnodige informatie en ik ben heel blij dat ik mijn lotgenoten hiermee kan helpen!
Je hebt meer macht dan je denkt, als je maar weet hoe je je moet voorbereiden en wat er gaat komen. Op naar meer eerlijke WIA beslissingen in Nederland. Daar staan wij voor met WIA Hulp!